top of page
  • Foto van schrijverClaire Weiler

Muziek is een communicatiemiddel



Muziek zit verankerd in het lichaam, ook bij ouderen.


Het is geweten dat je met muziek contact kunt leggen met mensen, zo ook met ouderen. Personen wiens spraakvermogen is aangetast, reageren soms nog wel op muziek. Zo zien we dat mensen die geen taal meer hebben, toch liedjes kunnen meezingen. Of dat mensen via liedjesteksten communiceren. Mensen worden meegenomen op de ritme van muziek en beginnen te bewegen of te dansen. Muziek kan mensen uit een sociaal of mentaal isolement halen.


Uit onderzoek is gebleken dat muziek rond de leeftijd van 15 à 25 jaar het langst in het geheugen verankerd blijft. Ga eens op onderzoek met je oudere naar zijn of haar favoriete muziek. Durf voldoende ver terug te gaan in de tijd.


Merk je dat je dierbare hier gelukkig van wordt, noteer dan zeker de liedjes of maak een afspeellijst. In sommige wzc's wordt er gewerkt met geïndividualiseerde afspeellijsten, maar dan moet je wel zijn of haar favoriete muziek kennen.


Weet jij wat de favoriete muziek van je oudere is, de dag van vandaag, doorheen het leven en toen hij of zij 15-25 jaar was? Ga samen op onderzoek. Laat je oudere vertellen. Welke leuke verhalen ben je te weten gekomen?

bottom of page