top of page
  • Foto van schrijverClaire Weiler

Mijn tegel, mijn leven

Deel 1: De tegel als symbool voor mijn leven

De tegel is een beeld dat ik graag gebruik in mijn gesprekken. Ik kreeg het ooit mee tijdens een vorming. Ondertussen geef ik er mijn eigen woorden en invulling aan:


Ik heb een tegel waar ik op sta. De tegel staat symbool voor mijn leven. Ik sta op die tegel, in het leven. Het is mijn tegel, mijn leven. Helemaal en enkel van mij. Mijn tegel heeft een eigen unieke kleur.


Het krijgt die kleur door de jaren heen, mee bepaald door de gebeurtenissen in mijn leven. Blije en droevige, leuke en moeilijke momenten maken tot wie ik nu ben. Sommige gebeurtenissen laten diepe sporen na, anderen zijn van voorbijgaande aard.


De tegel krijgt mee kleur door mijn omgeving. Wie ik ben geworden, is mee bepaald door de waarde en normen die ik mee kreeg. Door hoe mijn ouders, mijn vrienden en mijn kinderen mij inspireren. Door wat ik de dag van vandaag als fundamenteel ervaar.


Het krijgt ook kleur door mijn plaats in mijn familie, mijn familiegeschiedenis. Zo kunnen trauma's van generatie op generatie worden doorgegeven. Of omgekeerd. Ik kan ook extra liefde ontvangen door mijn gelijkenis met andere geliefden.


Waar ik nu sta in het leven, daar op mijn tegel, dat is mijn situatie hier en nu. Mijn tegel met een eigen unieke kleur.


Zo heeft ieder van ons een tegel. We leven. Ons leven heeft een unieke kleur. Die kleur is verschillend van persoon tot persoon.

Comments


bottom of page