top of page
  • Foto van schrijverClaire Weiler

Respecteer elkaars tegel

Deel 3: Grenzen, in relatie met elkaar

In relatie met elkaar hebben we onze tegel te bewaken.


Je wordt soms geconfronteerd met iemand die ongevraagd commentaar geeft over jouw tegel. Dat klinkt dan als: “Jij bent altijd zo onhandig.” of “Wat ben jij naïef!”

Het kan ook zijn dat iemand jouw tegel betreed: “Laat mij dat maar in jouw plaats doen, want jij bakt er toch niets van.”

Soms is de inbreuk op jouw tegel heel subtiel: “Ik had je verwittigd dat het zou mislopen” of “Ik zal je helpen” ook al heb je geen hulp gevraagd.


Laat je niet overrompelen, je mag duidelijk je grenzen stellen. Die andere persoon heeft niets te zeggen over jouw keuzes, over jouw manier van aanpakken. Die zijn van jou. Dat wil nog niet zeggen dat je niet naar elkaar kunt luisteren, of dat je bij elkaar te rade kunt gaan. Maar uiteindelijk ben jij degene die verantwoordelijk is over je eigen leven, over je eigen tegel.


In relaties heb je bovendien geen verantwoordelijkheid te dragen over iemand anders zijn tegel.


Iemand anders mag andere prioriteiten in het leven hebben, mag andere keuzes maken.

Als iemand kwaad reageert in een situatie, is dat niet jouw verantwoordelijkheid. Sinds ik dit weet ben ik minder van slag als ik in de buurt ben van iemand die slecht gezind is.

Als iemand een keuze maakt waar jij niet mee akkoord bent, dan ben je ook niet verantwoordelijk voor zijn of haar keuze. Je kan dan altijd nog uitleggen waarom je het anders ziet. Maar uiteindelijk ligt de keuze bij de andere, dat is zijn tegel. Jij hebt dan weer zorg te dragen voor jouw tegel. Als je vindt dat je je eigen visie toch onder woorden moet brengen, dan moet je dat zeker niet laten.


Door zorg te dragen voor je tegel, worden je relaties eenvoudiger, mooier en waardevoller. Het neemt een geladenheid weg die gepaard gaat met oordeel.


Door zorg te dragen voor je tegel kan je voluit in het leven staan.

Vanuit verbinding met jezelf en met de ander.

コメント


bottom of page