top of page
  • Foto van schrijverClaire Weiler

Waarom mij feestelijk kleden?Tijdens een activiteit praten we terloops over zich schminken en zich feestelijk kleden.Ik heb geen blush nodig. Ik heb dikwijls blozende kaakjes dat zelfs een bewoonster mij 'blozend kriekske' noem. Ik ontvang deze bijnaam met plezier, en ga er lichtjes van blozen.Ik vraag: 'Wie schminkt zich?'

Eén dame gebruikte tot voor kort nog een oogpotlood en een andere dame doet soms wat lippenstift op.

'Maar dat is al lang geleden. Waarom zou ik dat nog doen, voor wie?'

'Wie doet af en toe feestelijke kleren aan?'

Het gesprek is gelanceerd:

'Wie zou dat doen?'

'Bij welke gelegenheid?'

'En trouwens mijn kleren passen niet meer.' Te groot, te klein. De ene heeft last van corona kilo's (ja ook in wzc's hebben mensen last van corona kilo's) de andere heeft last van gewichtsverlies. Er volgt een geanimeerd gesprek.Je opmaken is niet zo moeilijk. Het zit hem vooral in je hoofd. Heb je nog eens zin om je mooi te maken? Dan moet je een reden hebben, of een gelegenheid creëren. En dan ervoor gaan.Morgen is het feestdiner. Dan is er traditie gewijs een uitgebreide maaltijd ter gelegenheid van de jarigen van de maand. Alle bewoners van het huis genieten mee van een heerlijke maaltijd. Dit is het ideale moment om je in feeststemming te brengen.
Ik daag ze uit: 'Morgen is het feestdiner, dat is reden genoeg om je op te maken. Als we nu eens afspreken dat we ons allemaal mooi maken. Trek je mooiste kleren aan, poeder je neus, doe een beetje lippenstift aan, en ook de mannen trekken hun mooiste kleren aan.'

'Ja maar, mijn rok is te breed geworden.'

'Gebruik dan een veiligheidsspeld om het te versmallen.'

'Ja maar, ik heb geen soiree kleed,'

'Trek iets aan waar jij je feestelijk in voel.'Ik heb ze mee. Het idee om zich mooi te maken, wakkert iets in hen aan. Ik zie sommige ogen glinsteren. Ja ze gaan ervoor. Door het zo samen af te spreken, weten ze dat ze niet uit de toon zullen vallen.
Meer moet het niet zijn. Je feestelijk kleden versterkt je zelfvertrouwen. Je gaat je goed in je vel voelen. Je krijgt zin in het leven.Maak je mooi, voel je mooi en straal.

Vier het leven elke dag met een feest.

Comments


bottom of page